<span>Τα αξιοθέατα</span> στο Βέρμιο

Τα αξιοθέατα στο Βέρμιο

Η Νάουσα

Premium WordPress Themes
Η Νάουσα, η μόνη χαρακτηρισμένη “ηρωϊκή πόλη” της Ελλάδας, διαδέχθηκε μια σημαντική πόλη της αρχαιότητας την Μίεζα.
Ιδρύθηκε περί τα τέλη του 14ου αιώνα, τα πρώτα χρόνια της Οθωμανικής εισβολής στη Μακεδονία. Τα πολλά προνόμια που δόθηκαν είχαν σαν αποτέλεσμα να αναπτυχθεί η οπλουργία, η λεπτουργία, η υφαντική κ.λ.π. και να γίνει η πόλη σημαντικό οικονομικό κέντρο της Κεντρικής Μακεδονίας.
Τον 18ο αιώνα η πόλη έχει σημαντική ανάπτυξη στον παραγωγικό, εμπορικό και μορφωτικό τομέα και είναι ήδη γνωστή για το περίφημο κρασί της. Μετά την υποταγή της στον Αλή Πασά, ακολουθεί μια περίοδος δύσκολη για την πόλη, που την φέρνει στο επίκεντρο της μεγάλης απελευθερωτικής εξέγερσης του 1822.

Ο 19ος αιώνας βρίσκει την Νάουσα σε νέα οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη με εργαστήρια υφαντικής – νηματουργίας, που εξελίσσονται αργότερα στα μεγαλύτερα βιομηχανικά συγκροτήματα των Βαλκανίων, ανάπτυξη της γεωργίας – δενδροκαλλιέργειας, εμπορίου.
Τον 20ο αιώνα, αφού ξεπεράστηκαν τα δεινά του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου που ακολούθησε, η Νάουσα ανέπτυξε μια σημαντική δραστηριότητα στον οικονομικό – πολιτικό – τουριστικό τομέα, φτάνοντας σήμερα να θεωρείται μια πόλη υπόδειγμα σ’ ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο.
Ο Δήμος της Νάουσας, με τα τέσσερα διαμερίσματα του Αρκοχώρι – Γιαννακοχώρι – Ροδοχώρι – Στενήμαχος, έχει γύρω στους 28.000 κατοίκους, με κύρια απασχόληση την Αμπελοκαλλιέργεια – παραγωγή κρασιών Ονομασίας προέλευσης, την Κλωστουφαντουργία, την καλλιέργεια οπωροφόρων (μήλα, ροδάκινα, κεράσια, αχλάδια), της Αγροτικές Βιομηχανίες, το Εμπόριο, τον Τουρισμό.

Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το Πάρκο της Νάουσας ένα πανέμορφο φυσικό μπαλκόνι, με ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων, αρωμάτων και ακουσμάτων. Με λιθόστρωτα δρομάκια και πεζόδρομους στις όχθες του ποταμού Αράπιτσα, που διασχίζει την πόλη, συνδέεται με το χώρο της Θυσίας των Ναουσαίων γυναικών το 1822, το μεγάλο καταρράκτη των Στουμπάνων, καθώς και με τα παλιά εργοστάσια που εξακολουθούν να λειτουργούν. Στις πλατείες κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια παλιές και καινούργιες βρύσες δροσίζουν τους περαστικούς.

Οι Εκκλησίες του ΙΘ’ αιώνα, ο ‘Αγιος Γεώργιος ο Περιστερεώτας στο Ροδοχώρι, το Ρολόι της πόλης που δεν έπαψε να κτυπά από το 1896, ο παραδοσιακός οικισμός του Αρκοχωρίου, οι παραδοσιακές γειτονιές και τα παλιά αρχοντικά, συνυπάρχουν με την γεμάτη ζωντάνια σύγχρονη πόλη.

Σύγχρονες εγκαταστάσεις άθλησης, αναψυχής και ξεκούρασης, ταβερνάκια, χώροι διημέρευσης και δρομάκια περιπάτου, ψάρεμα πέστροφας, παιδικές χαρές, άλογα πόνυ, βόλτα με το τρενάκι, γνωριμία με την πλούσια πανίδα της περιοχής στο εκτροφείο άγριων ζώων προσφέρουν στους χιλιάδες επισκέπτες ώρες ή μέρες ξεγνοιασιάς, ξεκούρασης, χαλάρωσης και ψυχικής ευφορίας.

Στον ‘Αγιο Νικόλαο, δίπλα στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού το Δημοτικό ξενοδοχείο “ΒΕΡΜΙΟ”, λειτουργεί όλο το χρόνο και συνδυάζει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του άλσους με την άνετη διαμονή και την παραδοσιακή ναουσαίικη φιλοξενία….

Η Φύση

Premium WordPress ThemesΗ φύση προίκισε πλουσιοπάροχα την πανέμορφη αυτή πόλη της Μακεδονίας.Πολύ κοντά στην πόλη οι θαυμάσιες εξοχές της.

Το βουνό με την πλούσια βλάστηση, το υπέροχο δάσος και το δροσερό νερό διαδέχονται τους περίφημους οπωρώνες και αποκαλύπτουν στους λάτρεις της φύσης ομορφιές απερίγραπτες.

Το ‘Αλσος του Αγίου Νικολάου, σε απόσταση τριών μόλις χιλιομέτρων από την πόλη, κρύβει κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια του πηγές της Αραπίτσας.

H Πολιτιστική ζωή

Premium WordPress ThemesΟ συνδυασμός της πλούσιας πολιτιστικής ζωής, της τήρησης των παραδόσεων και της θερμής φιλοξενίας των Ναουσαίων, είναι το κύριο χαρακτηριστικό της πόλης.Ολόκληρο το χρόνο ο επισκέπτης μπορεί να βρεί κάποιο στοιχείο που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του.

Η παραδοσιακή Αποκριά με το συγκλονιστικό έθιμο που χρονολογείται από το 18ο αιώνα και διατηρεί πάντα το παλιό τυπικό, το καθημερινό ξεφάντωμα στους δρόμους, τις επισκέψεις στα σπίτια των καρναβαλιστών όπου όλοι γεύονται τις ναουσαίικες πίτες, την αρμιά και το άφθονο κρασί, κάνουν ξεχωριστό και ξακουστό το καρναβάλι της Νάουσας.

Κάθε χρόνο την περίοδο του τρύγου και για τρεις μήνες γίνονται οι εκδηλώσεις “Οίνος και Πολιτισμός”. Στη Νάουσα, το Γιαννακοχώρι, τη Στενήμαχο,και τη Νέα Στράντζα ο Δήμος της Νάουσας και οι οινοποιοί διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις που συνδέουν την παραγωγή του κρασιού με την παράδοση και την κοινωνική ζωή. Οι καθημερινές επισκέψεις στα οινοποιία με γευσιγνωσία, γαστρονομία και παραδοσιακό γλέντι εμπλουτίζονται με την αναπαράσταση του παραδοσιακού τρύγου, τους ιππικούς αγώνες, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, επιστημονικές ημερίδες, διαλέξεις, κινηματογράφο, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

Υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές εκδηλώσεις φιλοξενούνται στην πόλη όλο το χρόνο με αποκορύφωμα τα “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ” που διοργανώνται κάθε καλοκαίρι από το Δήμο.
Με κέντρο τη Νάουσα μπορεί κανείς να επισκεφθεί τους περίφημους Μακεδονικούς Τάφους των Λευκαδίων, τη Σχολή του Αριστοτέλη στα Ισβόρια και λίγο μακρύτερα τη Βεργίνα και την Πέλλα και να έρθει έτσι σε επαφή με την κοιτίδα του αρχαίου Μακεδονικού πολιτισμού.

 
loading live image...3-5 Pigadia 2
loading live image...3-5 Pigadia